Αλκοολούχα Ποτά

 

Που και πως παράγονται τα αλκοολούχα ποτά • Blended ουίσκι 

To blending είναι ιεροτελεστία. Ο αρχιερέας (Blender Master) βασίζεται στη γεύση, στην όσφρηση και στο ένστικτο. Δοκιμάζει δεκάδες ή και εκατοντάδες ουίσκι διαφόρων τύπων (malt, grain, ήδη αναμεμιγμένα ή single) και αποφασίζει ποιά θα μπουν στο μίγμα και σε ποια ποσόστωση. Οι δοκιμές γίνονται σε χώρο μακριά από το αποστακτήριο για να μην επηρεάζεται από τη μυρωδιά του.
 
 • Ουίσκι  

Το ουίσκι παράγεται με απόσταξη δημητριακών. Μια βασική κατηγοριοποίηση είναι τα Single και τα Blended ουίσκι. Τα single προέρχονται αυστηρά από ένα αποστακτήριο ενώ τα blended είναι ανάμειξη τής παραγωγής περισσότερων -πολλές φορές άνω των 50 ! - αποστακτήρων.
 
 
Προέλευση ονομασίας ούζου
 
Λέγεται ότι η ονομασία του ούζου προέρχεται από το εξής περιστατικό:
Μια Ιταλική (ή Επτανησιώτικη) εμπορική εταιρεία είχε συσκευάσει μια παρτίδα τσίπουρου εξαιρετικής ποιότητας και πολύ πλούσιου σε γλυκάνισο. Στα κιβώτια αναγράφονταν η ένδειξη "USO MASSALIA" δηλ. για χρήση στη Μασσαλία, προορισμός Μασσαλία. Αυτό έγινε "σλόγκαν" και για αρκετό καιρό σήμαινε το πολύ καλό τσίπουρο. (πω πω! Αυτό είναι... ούζο Μασσαλία!). Στο σλόγκαν γρήγορα έφυγε το "Μασσαλία" . Αρκετά αργότερα το ούζο τυποποιήθηκε σαν άλλο, ξεχωριστό ποτό.
 
 • Ονομασία Ούζου 

Για να ονομαστεί ένα προϊόν ούζο πρέπει:
α) να παράγεται στην Ελλάδα (ονομασία προέλευσης)
β) Να έχει αρωματιστεί δια της διαβροχής ή δια τής απόσταξης με σπόρους γλυκάνισου. Προαιρετικά με μάραθο, μαστίχα Χίου και άλλα μυρωδικά.
γ) Το ποσοστό του όγκου που έχει αρωματιστεί με απόσταξη πρέπει να είναι τουλάχιστον 20%. Με αυτό δεν εννοούμε ότι το 20% προέρχεται από απόσταξη στέμφυλων αλλά ότι με απόσταξη το οινόπνευμα αντλεί το άρωμα των μυρωδικών.
 
 • Ούζο  

Το ούζο -σε αντίθεση με το τσίπουρο- μόνο σε μικρό μέρος είναι προϊόν απόσταξης σταφυλιών. Είναι βιομηχανικό μίγμα καθαρής αλκοόλης, νερού και αρωματικών ουσιών με κύριο το γλυκάνισο.
 
 • Μουρνόρακη  

Αν και το τσίπουρο ορίζεται σαν απόσταγμα στέμφυλων στην καθομιλουμένη μπορεί να χαρακτηρίζει και αποστάγματα άλλων φρούτων, κυρίως άγριων. Έτσι στη Μακεδονία αγαπούμε π.χ. το κουμαρίσιο ρακί, στην Κρήτη συνηθίζεται η μουρνόρακη (από μούρα). Στην Ιταλία παράγεται ένα παρόμοιο ποτό η grappa, από απόσταξη ολόκληρων σταφυλιών ή ζυμωμένου μούστου
 
 • Τσίπουρο ή ρακί  

Τσίπουρο ή ρακί (το). Στην Κρήτη ονομάζεται τσικουδιά ή ρακή (η). Σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής συναντάμε ένα παρόμοιο ποτό ονόματι arak. Το τσίπουρο είναι απόσταγμα από στέμφυλα (ή στράφυλα ή τσίπουρα) δηλαδή από τα ράκη των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού
 
 • Liquer Cherry Heering  

Φτιάχνεται από κεράσι και παράγεται στη Δανία.
 
 • Liquer Chartreuse  

Παράγεται στην Ανατολική Γαλλία, στα βουνά Chartreuse, στην περιοχή τών Προάλπεων. Αρωματικός παράγοντας είναι κάποια βότανα τών δασών τής οροσειράς. Τη συνταγή την κρατούν μυστική οι μοναχοί τής μονής Saint Pierre de Chartreuse.
 
 • Liquer Blackberry 

Παράγεται στην Αγγλία από μπράντυ, μέλι και βατόμουρα.
 
 • Liquer Benedictine 

Οι εναπομένοντες βενεδικτίνοι μοναχοί που το παράγουν κρατούν μυστική τη συνταγή του.
 
 • Liquer Baileys 

Είναι ουίσκυ, κρέμα γάλακτος, κακάο. Παράγεται στην Ιρλανδία.
 
 • Liquer Apple Gin 

Παράγεται στη Σκωτία από τζίν και μήλα.
 
  Liquer Advocaat 

Αποτελείται από μπράντυ, ζάχαρη και κρόκο αυγού. Παράγεται στην Ολλανδία.
 
 
Liquer Amaretto
 
Το λικέρ από οινόπνευμα και πικραμύγδαλα. Παράγεται στην Ιταλία.
 
 • Είδη λικέρ  

Ανάλογα με τους αρωματικούς παράγοντες τα λικέρ διακρίνονται σε:
1.Φυσικά λικέρ Ηγεμονεύει το άρωμα ενός αναγνωρίσιμου αρωματικού παράγοντα π.χ. λικέρ πορτοκάλι.
2.Λικέρ φαντασία Συμμετέχουν τόσοι αρωματικοί παράγοντες ώστε κανένας από αυτούς δεν ηγεμονεύει με το χαρακτήρα του στο ποτό.
3. Κρέμες Περιέχουν κρέμα γάλακτος ή καφέ ή κακάο (ή όλα αυτά μαζί). Περιέχουν συνήθως περισσότερη ζάχαρη και λιγότερο αλκοόλ.
 
 • Λικέρ (Liquer ) 

Λικέρ λέγονται τα γλυκά αλκοολούχα ποτά με έντονο άρωμα από φρούτα, άνθη, φύλλα ή άλλον αρωματικό παράγοντα. Περιέχουν καθαρή αλκοόλη (αραιωμένη) ή κάποιο από τα γνωστά αποστάγματα, ζάχαρη ή σιρόπι ζάχαρης.
 
 • Σπιτικό λικέρ και φρούτα 
 
Όλα τα φρούτα εποχής κάνουν για λικέρ. Τα πιο κοινά είναι τα εσπεριδοειδή με ή χωρίς τις φλούδες τους, τα κυδώνια, τα μήλα, τα βύσσινα, τα κεράσια αλλά και κουκούτσια από καρπούς. Χρησιμοποιούνται μπαχαρικά όπως κανέλα σε μπαστούνι, γαρύφαλλα, ολόκληρα μοσχοκάρυδα κ.α. Μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε μέλι ή σιρόπι ζάχαρης.
 
 • Σπιτικό λικέρ και οινοπνευματώδη ποτά  

Τα συνιστώμενα οινοπνευματώδη για την κατασκευή των σπιτικών λικέρ είναι το μπράντυ (προτιμήστε χύμα από κάποια κάβα που εμπιστεύεστε ή αν επιμένετε στο εμφιαλωμένο το Μεταξά τριών αστέρων ) και η βότκα, σπανιότερα κάποιο ρακί ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή άλλα αρώματα, χωρίς όμως να απορρίψουμε ποτά όπως το ρούμι ή ακόμα και το ουίσκι. Ακόμη σε πολλές συνταγές προτείνεται η χρήση καθαρού οινοπνεύματος.
 
 • Σπιτικό λικέρ   

Για να παρασκευάσουμε σπιτικό λικέρ ανακατεύουμε αλκοολούχο ποτό με φρούτα ή ζάχαρη. Μπορούμε ανάλογα με την συνταγή να αντικαταστήσουμε τα φρούτα με κάποια αρωματική ουσία ή να βάλουμε την ζάχαρη με μορφή σιροπιού. Το ανακάτεμα πρέπει να γίνεται σε γυάλινα βάζα που κλείνουν στεγανά. Μετά το τέλος της παρασκευής τα λικέρ στραγγίζονται με τουλπάνι. Αν θέλουμε να πετύχουμε την μέγιστη διαύγεια σε ένα λικέρ και έχουμε την ανάλογη υπομονή, μετά το στράγγισμα με τουλπάνι στραγγίζουμε σε φίλτρα του καφέ.
 
 • Βότκα   

Η βότκα είναι απόσταγμα δημητριακών (σιταριού, κριθαριού, σίκαλης ή μίγματος) αλλά και πατάτας. Η βότκα από σκέτο σιτάρι θεωρείται καλύτερη. Η βότκα περιέχει 40 ή και περισσότερους αλκοολικούς βαθμούς. Λόγω τής έλλειψης χαρακτηριστικού αρώματος μπορεί να συνδυαστεί με όλους σχεδόν τούς χυμούς φρούτων και τα αναψυκτικά. Χρησιμοποιείται επίσης για την ενδυνάμωση άλλων κοκτέιλ των οποίων δεν αποτελεί βάση. Σερβίρεται παγωμένη. Η σκέτη βότκα σερβίρεται συνήθως σε ποτήρι old fashioned.
 
 • Τεκίλα (ii)   

Σερβίρεται ζεστή ή κρύα σε μικρό ποτήρι σωλήνα με αλάτι και φέτες λεμονιού. Στο Μεξικό πολλοί την πίνουν με ένα σκουλήκι στο ποτήρι για γεύση.
 
 • Τεκίλα (i)  

Η τεκίλα κατάγεται από το Μεξικό. Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη πόλη. Αποστάζεται από τα φύλλα τού κάκτου Agave πού κόβονται όταν ο κάκτος έχει ηλικία περίπου δέκα χρόνων. Τα φύλλα του τότε ζυγίζουν μέχρι και 50 κιλά το ένα .Τα φύλλα τεμαχίζονται και βράζονται για πολλές ώρες. Στον χυλό που παράγεται , τον Acquamiel, προστίθεται καλαμοσάκχαρο και τα απαραίτητα ένζυμα. Σε τρεις - τέσσερις μέρες η ζύμωση έχει τελειώσει και με διπλή απόσταξη του χυλού βγαίνει η "πρώτη" τεκίλα, περίπου 60 βαθμών. Με την προσθήκη απεσταγμένου νερού ο δείκτης τού αλκοόλ κατεβαίνει .Φυλάσσεται και παλαιώνεται σε ξύλινα βαρέλια .
 
 
Είδη Gin   

Hollands Gin :To κλασσικό Ολλανδικό τζιν. Λέγεται και Jenever γιατί έχει μοναδικό μυρωδικό τον άρκινθο .
London Dry Gin :Είναι ξηρό και αρωματικό (40 -50 αλκοολικοί βαθμοί).
Plymouth Gin :Παράγεται στο Πλίμουθ (43-44 αλκοολικοί βαθμοί).
Old Tom Gin :Σε αυτό προστίθεται σιρόπι από ζάχαρη 3 - 6%. Μερικές φορές και άρωμα από πορτοκαλανθούς .
Sloe Gin :ένα Gin με άρωμα από δαμάσκηνα .

 
 • Gin   

Το Gin παράγεται με διπλή ή τριπλή απόσταξη από δημητριακά (σιτάρι ,κριθάρι ,καλαμπόκι ή μίγμα). Προστίθενται αρωματικές ουσίες όπως φλούδες λεμονιού, φλούδες πορτοκαλιού, κανέλλα, μοσχοκάρυδο, πικραμύγδαλα, άνηθος, μάραθος, κάρδαμο κ.α. Κυριότερο μυρωδικό όμως είναι ο ραγοστρόβιλος τού άρκινθου, ενός είδους κέδρου (Junιperus communis. 0λλανδικά: Jenever) που δίνει και τη χαρακτηριστική γεύση
 
 • Κονιάκ VSOP και Grand Reserve - Napoleon  

Το κονιάκ VSOP (Very Superior Old Pale) ή V.O είναι τουλάχιστον τεσσεράμισι ετών παλαίωσης , ενώ το Grand Reserve – Napoleon είναι επιλογή αποσταγμάτων από τις καλύτερες σοδειές. Τουλάχιστον εξήμισι ετών παλαίωσης
 
 • Κονιάκ 3 αστέρων 
 
Τα κονιάκ 3 αστέρων είναι σχετικά "νέα", τουλάχιστον όμως τριών χρόνων. Λέγονται και Vs Selection, De Luxe, Surchoix, Grand Choix
 
 • Κονιάκ  

Κονιάκ λέγεται το brandy που παράγεται στην περιοχή τής πόλης Cognac. Το κονιάκ παλαιώνεται σε βαρέλια από βαλανιδιά τής Λιμουζέν. Εμπλουτιζόμενο με τις τανίνες και ρητίνες τού ξύλου αποκτά το κεχριμπαρένιο χρώμα του και δένει η γεύση του. Κατά την παλαίωση μια -σημαντική- ποσότητα εξατμίζεται. Είναι το περίφημο partie des anges, το μερίδιο των αγγέλων. Ο ελάχιστος χρόνος παλαίωσης είναι 3 χρόνια. Ως χρόνος παλαίωσης λογίζεται μόνο ο χρόνος παραμονής στο βαρέλι. Από την εμφιάλωση και μετά θεωρείται ότι το κονιάκ δεν βελτιώνεται
 
 
Είδη Brandy
  
Υπάρχουν και μπράντυ με άρωμα φρούτων , όπως το apricot brandy είναι brandy με άρωμα βερίκοκου και το cherry brandy είναι brandy με άρωμα κεράσι
 
 
Armagnac
  
Το Αρμανιάκ είναι ένα μπράντυ εφάμιλλο κατά πολλούς με το κονιάκ. Παράγεται στην περιοχή Geres των Πυρηναίων από αμπέλια τής ποικιλίας Folle Blanche. Παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια τουλάχιστον για 15 χρόνια. Τα καλής ποιότητας Αρμανιάκ είναι 30 ετών και παλαιότερα
 
 • Brandy 
 
Το brandy -όπως και το κονιάκ- παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια για 4 τουλάχιστον χρόνια. Ανώτερης ποιότητας μπράντυ παλαιώνονται μέχρι και για 40 χρόνια! (συνήθως 10 με 12). Πολλά μπράντυ ακολουθούν τη βαθμολογία αστέρων τού κονιάκ. Πολλά μπράντυ είναι προϊόντα προσεκτικής μίξης άλλων μπράντυ επιμέρους περιοχών
 
 
ΡΑΚΙ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ
  
Υλικά : 2 λίτρα ρακί
1 κουταλάκι φασκόμηλο
1 κουταλάκι μέντα
Εκτέλεση :
Παίρνουμε μια φλιτζάνα ρακί και βάζουμε μέσα τα βότανα ανακατεύοντάς τα . Βάζουμε το μίγμα μας σε ένα βάζο (όχι πολύ μεγάλο όσο πιο μικρό γίνεται) και το αφήνουμε αεροστεγώς κλεισμένο για 1 μήνα . Μετά απο ένα μήνα παίρνουμε το βάζο το ανοίγουμε και το σμίγουμε με την υπόλοιπη ρακί , δίνοντάς της ένα ξεχωριστό άρωμα . Σερβίρετε συνήθως παγωμένη με ξηρούς καρπούς .

 
 


Π. Τσακίρης - Δ. Αντωνάκης & ΣΙΑ Α.Ε., Πυργί Μυτιλήνης Λέσβου, Τηλ. 22510 24909, Fax 22510 26266