Η ιστορία των TSAKIRIS CHIP


Η ιστορία των TSAKIRIS CHIPS ξεκινάει το 1954.

 1954


Ο Γεώργιος Τσακίρης δημιουργεί την πρώτη μονάδα παραγωγής πατατοτσίπς. Τόπος παραγωγής είναι το υπόγειο του σπιτιού του Γεωργίου Τσακίρη (διαστάσεων 2m x 3m) στη συμβολή των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Λένορμαν στην Αθήνα, ενώ ο εξοπλισμός του αποτελείται από συσκευές απλές και καθημερινές. Το κόψιμο της πατάτας γίνεται χειρονακτικά με κοπίδι (λεπίδα που κόβεται το λάχανο σαλάτα), το οποίο έχει πλέον αποκτήσει συλλεκτική αξία. Σε μικρή φριτέζα τηγανίζονται τα chips χρησιμοποιώντας σαν καύσιμο υλικό το κάρβουνο. Το προϊόν συσκευάζεται με το χέρι σε διαφανείς νάιλον σακούλες, με πρώτο πελάτη το ζαχαροπλαστείο «Ελληνικόν» στο Κολωνάκι. Η διανομή γίνεται από τον ίδιο τον Γ. Τσακίρη περπατώντας στα κοντινά θερινά σινεμά και ζαχαροπλαστεία.

 

 
1960-1965

Σιγά-σιγά οι απαιτήσεις αυξάνονται και ο Τσακίρης αναγκάζεται να μεταφέρει το εργαστήριο παραγωγής του από τον χώρο κατοικίας του  σε μεγαλύτερο ισόγειο χώρο (διαστάσεων 4μ. x 4μ.) στην οδό Γιατράκου στο Μεταξουργείο. Αγοράζει ηλεκτροκίνητο δίσκο με δύο μαχαίρια για την κοπή της πατάτας σε φιλέτα. Τηγανίζει σε μεγαλύτερη φριτέζα, χρησιμοποιώντας καυστήρα πετρελαίου, και συνεχίζει να συσκευάζει χειρωνακτικά το προϊόν. Η διανομή γίνεται αρχικά με ποδήλατο, στη συνέχεια με δίκυκλο μοτοποδήλατο και τελικά με τρίκυκλη μοτοσικλέτα.


1966-1971

Η αύξηση των πωλήσεων επιβάλλει στον Τσακίρη να μεταφέρει και πάλι το εργαστήριο παραγωγής του από το Μεταξουργείο στη συμβολή των οδών Αγησιλάου και Ιεράς Οδού στο Γκάζι, σε μια μικρή εργοστασιακή μονάδα. Έτσι δημιουργεί στην Αθήνα την πρώτη μεγάλη μονάδα με μηχανήματα, τόσο για την παραγωγή όσο και για τη συσκευασία των προϊόντων.
Η διαδικασία παραγωγής ακολουθεί τα εξής στάδια:
Επιλογή των καλύτερων ποιοτικά πατατών και καθαρισμό τους. 
Κόψιμο της πατάτας σε φέτες με ηλεκτροκίνητο δίσκο με δύο μαχαίρια. 
Τηγάνισμα των φετών πατάτας σε ακόμη μεγαλύτερη φριτέζα, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερο καυστήρα πετρελαίου. 
Συσκευασία στην πρώτη αυτόματη συσκευαστική μηχανή που αγόρασε.
Για τη διανομή αγοράζει και το πρώτο του Van και αρχίζει να πουλά και στα περίπτερα.
Ο Τσακίρης, βασισμένος στην θερμή ανταπόκριση του κόσμου, παρουσιάζει στην αγορά ένα καινούριο προϊόν: τα πατατάκια σε μορφή sticks τα οποία αμέσως σημειώνουν επιτυχία.1972-1997

Νέα μετεγκατάσταση της εταιρίας στην οδό Θέμιδος στην περιοχή του Ταύρου. Αγοράζει την πρώτη
ημιαυτόματη φριτέζα συνεχούς τηγανίσματος. Μετά από κάποια χρόνια αναγκάζεται για να προλαβαίνει τις πωλήσεις, να αλλάξει τον μηχανολογικό εξοπλισμό με πιο σύγχρονα και παραγωγικά μηχανήματα.
Η γραμμή παραγωγής διαθέτει πλέον σύγχρονο κοπτικό και πλυντήριο φιλέτων, νέο αυτόματο τηγάνι συνεχούς τηγανίσματος και τρεις συσκευαστικές μηχανές.1997

Δημιουργείται η σύγχρονη μονάδα παραγωγής στην Αταλάντη. Η παραγωγή των chips και sticks γίνεται κάτω από αυστηρές συνθήκες υγιεινής και ασφαλείας μέσω νέου υπερσύγχρονου και αυτοματοποιημένου εξοπλισμού. Η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος διασφαλίζεται μέσω του ποιοτικού συστήματος HACCP


2000

Πραγματοποιείται το επαναλανσάρισμα των TSAKIRIS chips με ανανεωμένες συσκευασίες, τη γνωστή επικοινωνία «Αν δεν είναι Τσακίρης, δεν λέει» σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, υπαίθρια διαφήμιση και τόσα άλλα. Τα TSAKIRIS επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο.


2004

Τον Ιανουάριο του 2004, η ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΑΒΕΕ εξαγοράζεται από την Coca-Cola Τρία Έψιλον (CCHBC), μια από τις σημαντικότερες εταιρίες τόσο του Ελληνικού όσο και του Ευρωπαϊκού επιχειρηματικού κόσμου. Το Μάιο της ίδιας χρονιάς ξεκινάει η συνεργασία της ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΑΒΕΕ με την  ΕΛΧΥΜ ΑΒΕΕ όσον αφορά  την εμπορική διάθεση των προϊόντων της πρώτης. 


ΣΗΜΕΡΑ

Από τότε μέχρι και σήμερα τα προϊόντα TSAKIRIS ανανεώνονται συνεχώς με νέα προϊόντα, μεγάλες προωθητικές ενέργειες και μοντέρνα επικοινωνία.

 

 

 
 


Π. Τσακίρης - Δ. Αντωνάκης & ΣΙΑ Α.Ε., Πυργί Μυτιλήνης Λέσβου, Τηλ. 22510 24909, Fax 22510 26266